Εκτός «πακέτου Γιούνκερ» μεγάλα έργα υποδομών
11 Οκτωβρίου, 2016
Eπικρίσεις στη Βρετανία για την κυβερνητική στάση έναντι των ξένων εργαζομένων
11 Οκτωβρίου, 2016

Αντιδράσεις στην Ουγγαρία -κλείνει η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική εφημερίδα

Σταμάτησε η κυκλοφορία της μεγαλύτερης ουγγρικής αντιπολιτευτικής εφημερίδας, Népszabadság, ενώ δημοσιογράφοι και αντιπολίτευση ασκούν έντονη πίεση στην κυβέρνηση. Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το εθνικό κοινοβούλιο χθες (9 Οκτωβρίου) για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της εφημερίδας.

Η Népszabadság είναι μια κορυφαία καθημερινή κέντρο-αριστερή εφημερίδα. Αν και ανεξάρτητη, τείνει να ασκεί έντονη αντιπολιτευτική κριτική.

Όπως είπαν οι δημοσιογράφοι το γεγονός αυτό ήταν ένα «πραξικόπημα», καθώς το έμαθαν αφού δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στο κτίριο το Σάββατο.

Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ότι ήταν μια επιχειρηματική απόφαση λόγω μείωσης των πωλήσεων, ενώ από την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.

«Η Népszabadság έχει χάσει το 74% των πωλήσεων των φύλλων της τα τελευταία 10 χρόνια, που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 100.000 αντίτυπα», σύμφωνα με ανακοίνωση της  εταιρείας. Η διακοπή λειτουργίας της εφημερίδας θα δώσει τη δυνατότητα για «επικέντρωση στην εξεύρεση των καλύτερων επιχειρηματικών μοντέλων για τον Τύπο, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, ενώ θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη μελλοντική ανάπτυξη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Népszabadság έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Όρμπαν, ενώ αντιτάχθηκε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος του περασμένου Σαββατοκύριακου για τους πρόσφυγες.

Η κυβέρνηση Όρμπαν έχει συχνά κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τα δημόσια ΜΜΕ για να προωθήσει τις θέσεις της, ενώ σύμφωνα με τους επικριτές της αρκετά ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έχουν αγοραστεί από τους συμμάχους του.

Περισσότερα εδώ.