Επίσκεψη του Επιτρόπου της ΕΕ κ. Phil HOGAN στην Αθήνα (6-7/10/2016)
11 Οκτωβρίου, 2016
Πάνος Καρβούνης: “Η νέα Συνοριοφυλακή είναι η απαραίτητη δομή που διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων εντός της ΕΕ “
11 Οκτωβρίου, 2016

Κουδούνι στα σχολεία για τα παιδιά των προσφύγων στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, 15 ελληνικά σχολεία υποδέχτηκαν για πρώτη φορά παιδιά προσφύγων και μεταναστών από παρακείμενα καταλύματα.

Στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει 2,8 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταφορά 9.000 παιδιών προς και από δημόσια σχολεία, καθώς και η προμήθεια σχολικών ειδών.

Ο ΔΟΜ φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και τους εφοδίασε με πακέτα σχολικών εφοδίων στα οποία περιλαμβάνονταν τετράδια, στυλό, μολύβια και άλλο αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό. Η πιλοτική φάση υλοποιείται στην ηπειρωτική χώρα και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιανουαρίου 2017, με δυνατότητα παράτασης.

«Η εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμη και στις πιο τραγικές συνθήκες, η εκπαίδευση μπορεί να δώσει μια αίσθηση ομαλότητας στα παιδιά που έχουν ξεριζωθεί από τις εστίες τους. Η επένδυση στην εκπαίδευση σήμερα αποτελεί επένδυση για την καταπολέμηση του κινδύνου να χαθεί μια ολόκληρη γενιά και μια επένδυση για το μέλλον. Και στον τομέα αυτό η ΕΕ ηγείται δια του παραδείγματος», δήλωσε ο κ. Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο ΔΟΜ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Νομίζω ότι είναι μία από τις σημαντικότερες δράσεις που έχει προσφέρει ο ΔΟΜ Ελλάδος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη χώρα. Οτιδήποτε σχετίζεται με την εκπαίδευση είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Δανιήλ Εσδράς, Eπικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα.

Σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από καταυλισμούς στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Ήπειρο. Την πρώτη μέρα, αναχώρησαν από Λαύριο, Ελαιώνα, Δερβένι και τον καταυλισμό στα Λαγκαδίκια 12 λεωφορεία για να μεταφέρουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα πλησιέστερα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος του προγράμματος «Πολυτομεακή βοήθεια και προστασία των μεταναστών και προσφύγων που έχουν αποκλεισθεί στην Ελλάδα».

Όλα τα παιδιά θα παρακολουθούν καθημερινά μαθήματα από τις 2 ως τις 6 το απόγευμα.

Περισσότερα εδώ.