Πακέτο βοήθειας στο Νίγηρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, ανακοίνωσε η Μέρκελ
11 Οκτωβρίου, 2016
Attica Bank: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την ενίσχυση της ρευστότητας
11 Οκτωβρίου, 2016

Ουγγαρία: Συνταγματική αναθεώρηση για την απαγόρευση μετεγκατάστασης προσφύγων

O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν πρότεινε συνταγματικές αλλαγές με στόχο την απαγόρευση της μαζικής μετεγκατάστασης προσφύγων, στον απόηχο του πρόσφατου δημοψηφίσματος με το οποίο οι ψηφοφόροι απέρριψαν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανακατανομή των προσφύγων με ποσοστώσεις.

«Οι ξένοι πληθυσμοί δεν μπορούν να επανεγκατασταθούν στην Ουγγαρία», αναφέρεται ανάμεσα στις προτάσεις του Όρμπαν για τις προτεινόμενες αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου.

«Οι αλλοδαποί (μη συμπεριλαμβανομένων των υπηκόων της ΕΕ) μπορούν να ζήσουν στην Ουγγαρία μόνο μετά από έγκριση μεμονωμένων αιτήσεων από τις ουγγρικές αρχές, σύμφωνα με τις νομικές διατάξεις που προβλέπονται από το κοινοβούλιο», αναφέρει το κείμενο. Οι άλλες αλλαγές, που αναμένεται να τεθούν σε ψηφοφορία στις 8 Νοεμβρίου, περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι «η μορφή και η δομή του κράτους, το έδαφος της χώρας και του λαού της» ανήκουν στη «συνταγματική κυριότητα του ουγγρικού έθνους», η οποία δεν μπορεί να τροποποιηθεί ή να αντικατασταθεί από οποιοδήποτε εξωτερικό νόμο.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια Ούγγροι ψήφισαν στις 2 Οκτωβρίου εναντίον της πρότασης της Επιτροπής για ποσόστωση των μεταναστών χωρίς τη συγκατάθεση των εθνικών κοινοβουλίων. Η ψηφοφορία κηρύχθηκε άκυρη λόγω της χαμηλής προσέλευσης, ωστόσο το 98% όσων ψήφισαν απέρριψε την πρόταση της ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.