Κρέτσου: «Οι Έλληνες αγνοούν ότι το μετρό της Αθήνας έγινε από την ΕΕ»
11 Οκτωβρίου, 2016
Γερμανία: «Καμία αύξηση στο πακέτο Γιούνκερ»
11 Οκτωβρίου, 2016

Πράσινο φως για την υποδόση από Eurogroup, αλλά τέλη Οκτωβρίου οι αποφάσεις

Μερικό «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, με τις αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων να αναμένονται πλέον στις 24 Οκτωβρίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «έσπασαν» την υποδόση σε 1,1 δις ευρώ, που συνδέονται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, και σε άλλα 1,7 δις ευρώ, που συνδέονται με την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ευρω-ομάδας, η εκταμίευση των 1,1 δις εγκρίθηκε από τους υπουργούς καθότι διαπιστώθηκε ότι η Αθήνα υλοποίησε όλα τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν.

Η αποδέσμευση των 1,7 δις αντίθετα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Euro-working Group στις 24 Οκτωβρίου, καθώς οι εταίροι επισήμαναν ότι δεν υπάρχουν ακόμα τελικά στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών που έγιναν τον Σεπτέμβριο και πρέπει να ελεγχθούν.

Τα εν λόγω στοιχεία αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να καθιστά πάντως σαφές ότι το θέμα είναι καθαρά τεχνικής φύσης, κι όχι πολιτικό.

Τα χρήματα θα αποδεσμευθούν αφού δοθεί και το «πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθρότητας, που αναμένεται να συνεδριάσει σε δύο εβδομάδες από σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι οι τα δύο κομμάτια τις υποδόσης μπορεί να εκταμιευθούν μαζί, καθώς στην ίδια συνεδρίαση θα τεθεί και η εκταμίευση των 1,7 δις ευρώ.

Οι υπουργοί άφησαν μερικούς «αστερίσκους» για την Ελλάδα, όσον αφορά την ακριβέστατη εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων. Ωστόσο, ο μοναδικός «αστερίσκος» που περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν ήταν η ανάγκη για ταχύ διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, που θα πρέπει να έχουν εμπειρία και τα κατάλληλα προσόντα.

Περισσότερα εδώ.