Eπικρίσεις στη Βρετανία για την κυβερνητική στάση έναντι των ξένων εργαζομένων
11 Οκτωβρίου, 2016
Στα 71,8 δισ. οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2000 – 2015
11 Οκτωβρίου, 2016

Πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Εσθονίας

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ αναλαμβάνει σήμερα τη θέση του Προέδρου της Εσθονίας, καθώς θα γίνει η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους στην ιστορία της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα το εσθονικό κοινοβούλιο εξέλεξε την 46χρονη Κάλιουλαϊντ για να αντικαταστήσει τον Τόμας Χέντρικ Ίλβες. Η Κάλιουλαϊντ έλαβε 81 ψήφους στις εκλογές για την προεδρική θητεία, πολύ πάνω από την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 68 που απαιτούνται.

Η σημασία του συγκεκριμένου αξιώματος στη χώρα της Βαλτικής είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, παρότι «αναβαθμίστηκε» από τον απερχόμενο πρόεδρο Τόμας Χέντρικ Ίλβες, οποίος είχε ασκήσει ανοιχτά κριτική στη Ρωσία, ενώ στήριξε την ψηφιοποίηση και την ασφάλεια του κυβερνοχώρου.

Η Κάλιουλαϊντ είχε υπηρετήσει το αξίωμα της εκπροσώπου της Εσθονίας στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο από το 2004 μέχρι το 2016.

Σε πολιτικό επίπεδο, έχει τοποθετηθεί ως φιλελεύθερη και συντηρητική. Έχει ταχθεί υπέρ της ισχυρής κοινωνίας των πολιτών με τη μικρότερη κρατική παρέμβαση, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στη στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Κατέχει φιλελεύθερες απόψεις σε κοινωνικά θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και της μετανάστευσης.

Διαθέσιμο εδώ.