Ανοίγει η αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων
11 Οκτωβρίου, 2016
Τουσκ – Σουλτς: Παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία
11 Οκτωβρίου, 2016

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν με επίκεντρο την ενέργεια

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται την Τουρκία σήμερα (10 Οκτωβρίου) για να συνομιλήσει με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την προώθηση κοινών ενεργειακών σχεδίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση στις σχέσεις των δύο κρατών.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Πούτιν και Ερντογάν είχαν ανταλλάξει βαριές κατηγορίες αναφορικά με την συριακή κρίση. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για το σχεδιασμό του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, καθώς και για την δίοδο ρωσικού φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη, όπως και και τη ρωσική κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη θα είναι η τρίτη σε σειρά από τον Ιούνιο, με σκοπό την εξομάλυνση των σχέσεων.

Η σχέση μεταξύ των δύο κρατών πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία το Νοέμβριο του 2015. Οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία έπληξαν σοβαρά το εμπόριο, ενώ η απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ προς την Τουρκία μείωσε σημαντικά την τουριστική ροή από τη Ρωσία.

Ο Πούτιν και Ερντογάν θα συναντηθούν την ημέρα στην έναρξη του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου, το οποίο θα φέρει σε επαφή επενδυτές και ενδιαφερόμενους από τον τομέα της ενέργειας, και είναι ενδεικτικό της αποφασιστικότητας της Τουρκίας να καταστεί παγκόσμιος ενεργειακός κόμβος μετά από ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος, με επαναλαμβανόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις και ένα αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η Ρωσία και την Τουρκία εξακολουθούν να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη σύγκρουση της Συρίας, με τη Μόσχα να αποτελεί βασικό στήριγμα του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία έχει καταστήσει την έξοδό του από την εξουσία στρατηγικό στόχο της.

Ωστόσο, η Τουρκία, η οποία μόλις μήνες πριν είχε κατηγορήσει ανοιχτά τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στη Συρία, δεν έχει κάνει καμία δήλωση  για τις σφοδρές επιθέσεις του Συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν εξομαλυνθεί.

Περισσότερα εδώ.