Τέλος στα επιδόματα σε εσωτερικούς μετανάστες βάζει η Γερμανία
30 Οκτωβρίου, 2016
Ολάντ: «Αδιανόητα τα πρόστιμα των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις»
30 Οκτωβρίου, 2016

Έναρξη της δικαστικής μάχης για το ποιος έχει το δικαίωμα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50

Αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο η δικαστική εξέταση της προσφυγής ομάδων πολιτών που αμφισβητούν το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.

Το Ανώτερο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί κατά πόσο το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων επί σχετικής νομοθεσίας.

Η προσφυγή έχει κατατεθεί από διάφορους πολίτες, με επικεφαλής τους τη διευθύντρια επενδυτικού κεφαλαίου Τζίνα Μίλερ. Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών θα ακούσει και θα εξετάσει ο ανώτατος δικαστής Λόρδος Τόμας, ο λεγόμενος Λόρδος Αρχιδικαστής Αγγλίας και Ουαλίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος του μήνα, με δυνατότητα έφεσης εκατέρωθεν.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να ενεργήσει χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση επικαλούμενη τη λεγόμενη «βασιλική προνομία», που άλλοτε έδινε στο μονάρχη το δικαίωμα μονομερών αποφάσεων και στη σύγχρονη εποχή έχει περάσει στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου 2017. Τις τελευταίες ημέρες δεσμεύθηκε ότι το κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης της πορείας προς το Brexit, αλλά όχι τη δυνατότητα να ψηφίσει επί της διαδικασίας, ανθιστάμενη στις όλο και πιο έντονες πιέσεις βουλευτών ακόμα και από το κόμμα της για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των όρων του Brexit που θα διεκδικήσει η κυβέρνησή της πριν από την ενεργοποίηση των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.