Σχεδιασμός οδικού χάρτη για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
30 Οκτωβρίου, 2016
Την παραπομπή της Γκεοργκίεβα στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ευρωβουλευτής
30 Οκτωβρίου, 2016

Αποκλείει αμερικανική λύση στο κυπριακό ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αποκλείει το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός αμερικανικού σχεδίου λύσης για το Κυπριακό.

Παράλληλα, συγκρίνει την υφιστάμενη διαδικασία λύσης και συνομιλιών με την περίοδο του Σχεδίου Ανάν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σήμερα οι δυο πλευρές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς δεν υπάρχει ένας μηχανισμός διαιτησίας.

Επίσης δήλωσε, ότι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα οι δυνάμεις που αμφισβητούν την ομοσπονδιακή λύση έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν δυναμική. Μετά την λύση, χρειάζεται ένας «αποτρεπτικός» παράγοντας, ο οποίος θα εγγυηθεί το μέλλον της ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον Μουσατφά Ακιντζί η Τουρκία με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης μπορεί να αναλάβει αυτό το καθήκον.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι η θέση του αυτή, έχει μεταβιβασθεί στην υφυπουργό των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Αμερικανίδα υφυπουργός μεταβιβάζει στην κάθε πλευρά τις απόψεις της άλλης σχετικά με τις εγγυήσεις και τις σημαντικές πτυχές του Κυπριακού.

Η Βικτώρια Νιούλαντ, η οποία είχε δύο χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, αρκέστηκε να πει ότι έλαβε χώρα ένας καλός γύρος διαβουλεύσεων.

Περισσότερα εδώ.