Η απλοποίηση διαδικασιών στο επίκεντρο της νέας Πολιτικής Συνοχής
30 Οκτωβρίου, 2016
Ολλανδία: Στο εδώλιο βουλευτής για υποκίνηση φυλετικού μίσους
30 Οκτωβρίου, 2016

Η Γαλλία πιέζει για εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στην Ουκρανία να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον τερματισμό της κρίσης, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του χθες (13 Οκτωβρίου), ενώ προέτρεψε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο στόχος είναι να βοηθήσει την Ουκρανία να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία, όπως δήλωσε, κατόπιν τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρείας.

Ο Ολάντ είχε συνομιλήσει την Τετάρτη με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την οργάνωση μιας συνόδου κορυφής στο Βερολίνο, αναφορικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της προεδρίας.

«Η δημιουργία όλων των προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή εκλογών στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία και με σεβασμό στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Συνεπώς, είναι  απολύτως αναγκαία η κατάπαυση του πυρός και η συνέχιση των εργασιών απεμπλοκής», σύμφωνα με τον Ολάντ.

Αν και η διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές του Ντόνετσκ και Λούγκανσκ αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις, βάσει της συμφωνίας του Μινσκ, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του αφοπλισμού, της απόσυρσης των παράνομων ένοπλων μονάδων και της δημιουργίας πολιτοφυλακής.

Περισσότερα εδώ.