Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΕΕ κυριαρχούν στις εκλογές στο Μαυροβούνιο
30 Οκτωβρίου, 2016
Πάνος Καρβούνης: “Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης”
30 Οκτωβρίου, 2016

Η περιφέρεια της Βαλονίας μπλοκάρει τη CETA

Οι νομοθέτες της μικρής βελγικής περιφέρειας της Βαλλονίας ψήφισαν σήμερα τη μη αποδοχή της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA), μια κίνηση που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις μελλοντικές εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η κοινοβουλευτική ψηφοφορία από το γαλλόφωνο τμήμα του νοτίου Βελγίου απειλεί να εκτροχιάσει την ήδη καθυστερημένη επικύρωση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, στις Βρυξέλλες αυτό το μήνα.

«Εγώ δεν θα δώσω εξουσίες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, και το Βέλγιο δεν θα υπογράψει την CETA στις 18 Οκτωβρίου» δήλωσε ο Πολ Μανιέτ, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Βαλλονίας, στην έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου.

Σε ένα μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Συγκεκριμένα, 46 βουλευτές από οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές καταψήφισαν την εμπορική συμφωνία και 16 ψήφισαν υπέρ της και ένας δήλωσε απών. Τα επτά διαφορετικά κοινοβούλια του γλωσσικά διαιρεμένου Βελγίου πρέπει πρώτα να δώσουν όλα τη συγκατάθεσή τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ούτως ώστε το Βέλγιο να δώσει την επίσημη έγκρισή του, σύμφωνα με το πολύπλοκο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Προκειμένου να υπάρξει επικύρωση από τον Τρουντό κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά στις 27 Οκτωβρίου, η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη σύνοδο των υπουργών, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου. Ο Τρουντό χθες είπε ότι εξαντλείται η υπομονή του μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων και προειδοποίησε ότι η απόρριψη της συμφωνίας θα στείλει «ένα πολύ σαφές μήνυμα … ότι η Ευρώπη δεν είναι παραγωγική».

Περισσότερα εδώ.