Η Γαλλία πιέζει για εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία
30 Οκτωβρίου, 2016
Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΕΕ κυριαρχούν στις εκλογές στο Μαυροβούνιο
30 Οκτωβρίου, 2016

Ολλανδία: Στο εδώλιο βουλευτής για υποκίνηση φυλετικού μίσους

Ο Ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκέερτ Βίλντερς θα δικαστεί για διακρίσεις και υποκίνηση φυλετικού μίσους σχετικά με τη δήλωση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ότιθέλει «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία, επιβεβαίωσε σήμερα η ολλανδική δικαιοσύνη. «Το δικαστήριο απορρίπτει όλες τις ενστάσεις της υπεράσπισης», δήλωσε ο δικαστής Χέντρικ Στέενχαους.

Τον περασμένο μήνα, στη διάρκεια ακροαματικής συνεδρίασης που είχε διεξαχθεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, η υπεράσπιση είχε ζητήσει να παύσει η δίωξη σε βάρος του αμφιλεγόμενου πολιτικού, καταγγέλλοντας μια «πολιτική δίκη».

Όμως ο δικαστής υπογράμμισε στην απόφασή του πως οι διώξεις σε βάρος του Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση, «δεν θα επηρεάσουν τις πολιτικές ελευθερίες του ούτε αυτές του Κόμματος της Ελευθερίας» (PVV), στο οποίο ανήκει.

Οι δηλώσεις για τις οποίες κατηγορείται είχαν γίνει στη διάρκεια συγκέντρωσης στη Χάγη μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2014. Ο βουλευτής είχε ρωτήσει τότε τους οπαδούς του αν θέλουν «λιγότερους ή περισσότερους Μαροκινούς στην πόλη σας και στην Ολλανδία».

Μπροστά σ’ ένα πλήθος που φώναζε «Λιγότερους! Λιγότερους!», ο πολιτικός είχε απαντήσει χαμογελώντας: «θα το φροντίσουμε». Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, «το μόνο που έκανε με τη δήλωσή του αυτή ήταν να προβάλει το πρόγραμμα του κόμματός του».

Περισσότερα εδώ.