Ολλανδία: Στο εδώλιο βουλευτής για υποκίνηση φυλετικού μίσους
30 Οκτωβρίου, 2016
Η περιφέρεια της Βαλονίας μπλοκάρει τη CETA
30 Οκτωβρίου, 2016

Ρωσία, ΝΑΤΟ και ΕΕ κυριαρχούν στις εκλογές στο Μαυροβούνιο

H ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις γενικές εκλογές του Μαυροβουνίου την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, με την ψήφοφορία να αποτελεί την τελευταία φάση σε μια μάχη εξουσίας μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος οδήγησε τη χώρα στην ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2006, επιχειρεί στενότερους δεσμούς με τη Δύση, επιδιώκοντας την ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Τζουκάνοβιτς βρίσκεται σε ρήξη με ομάδες που αντιτίθενται στη συμμετοχή του κρατους στην στρατιωτική συμμαχία, ζήτημα που έχει προκαλέσει διαίρεση, ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αποτύχει να κερδίσει αρκετή υποστήριξη για το σχηματισμό μόνιμης/σταθερής  κυβέρνησης.

Η πρόσφατη πρόσκληση για ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να επικυρωθεί από την Ποντγκόριτσα και από άλλα κράτη μέλη, γεγονός το οποίο έχει δυσαρεστήσει τη Μόσχα, η οποία ήταν μακροχρόνια σύμμαχος του κράτους.

Η Ποντγκόριτσα ήταν μεταξύ των πρώτων που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου το 2008, ενώ το 2014 υποστήριξε την πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία.

Το Δημοκρατικό Μέτωπο, φιλορωσικό κόμμα της αντιπολίτευσης, έχει οργανώσει τεράστιες και ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ στα τέλη του περασμένου έτους, καλώντας σε εξέγερση εάν η κυβέρνηση προσχωρούσε στη συμμαχία, χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εν λόγω θέμα.

Περισσότερα εδώ.