Τουσκ: Ή σκληρό Brexit ή καθόλου Brexit
30 Οκτωβρίου, 2016
Αποκλείει αμερικανική λύση στο κυπριακό ο Ακιντζί
30 Οκτωβρίου, 2016

Σχεδιασμός οδικού χάρτη για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου) οι υπουργοί Εξωτερικών θα σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη για την Παγκόσμια Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, στον απόηχο των μεγάλων εντάσεων που προκλήθηκαν από το συριακό πόλεμο.

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει σχεδιασμό του οδικού χάρτη το πρωί, στη συνέχεια γεύμα όπου θα συζητηθεί το μείζον ζήτημα της Συρίας και το απόγευμα συζήτηση για τις εξωτερικές πτυχές της μεταναστευτικής κρίσης.

Διπλωματική πηγή χαρακτήρισε την Παγκόσμια Στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου ένα «καλό έγγραφο», αλλά πρόσθεσε ότι η προφανής ερώτηση είναι «τι σημαίνει στην πράξη». Ο οδικός χάρτης θα είναι το σχέδιο για την εφαρμογή της Στρατηγικής, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, αλλά και την οικοδόμηση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής προσέγγισης  σε συγκρούσεις, την ενσωμάτωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την ειρήνη και την ασφάλειας σε όλες τις πτυχές της ΕΕ.

Καθένας από αυτούς τους τομείς θα έχει το δικό του χρονοδιάγραμμα. Κάθε κράτος μέλος φέρεται να έχει απαντήσει σε ερωτηματολόγιο και η ομάδα της επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ Φεντερίκα Μοργκερίνι προσπάθησε να βγάλει τα απαιτούμενα συμπεράσματα.

Περισσότερα εδώ.