Ασφάλεια στην ΕΕ: Πρώτη έκθεση προόδου προς μια αποτελεσματική και βιώσιμη Ένωση Ασφάλειας
12 Οκτωβρίου, 2016
Τέλος στα επιδόματα σε εσωτερικούς μετανάστες βάζει η Γερμανία
30 Οκτωβρίου, 2016

Τεχνικές αλλαγές για την αγορά ομολόγων ανακοινώνει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να συζητήσει τεχνικές αλλαγές στο πλαίσιο των αγορών ομολόγων στις οποίες προβαίνει την επόμενη εβδομάδα, αλλά η λήψη αποφάσεων ίσως αναβληθεί για τον Δεκέμβριο, όταν η ΕΚΤ θα κρίνει αν θα επεκτείνει το πρόγραμμα και μετά τον Μάρτιο του 2017, δήλωσαν πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Οι συμβιβαστικές προτάσεις για τις αλλαγές στο πλαίσιο μπορεί να περιλαμβάνουν την προσωρινή και μερική χαλάρωση του κανόνα, βάσει του οποίου οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ κατά χώρα πρέπει να είναι ανάλογες με το μέγεθος της οικονομίας της, δήλωσαν οι πηγές. Αυτό θα μπορούσε πιθανόν να μειώσει τις αγορές γερμανικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα, εγείροντας τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης με το Βερολίνο, το οποίο υποστηρίζει ήδη ότι η ΕΚΤ επιδοτεί χώρες με μεγάλα χρέη.

Άλλες προτάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν την αγορά περιορισμένου ύψους ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ (είναι σήμερα αρνητικό, -0,4%), τα οποία αποκλείονται με τους σημερινούς κανόνες και την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού κάθε μεμονωμένης έκδοσης ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Περισσότερα εδώ.