Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε πρωθυπουργός
31 Οκτωβρίου, 2016
Σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης — Καναδά: μια ιστορική καμπή στην πολιτική και οικονομική εταιρική μας σχέση
31 Οκτωβρίου, 2016

Αυστηρότεροι οι έλεγχοι των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συμβούλιο

Υπό νέα διεύθυνση το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει και φέτος σχολαστικά τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων. Η τελευταία έκθεσή του καταγράφει μικρό, αλλά όχι αμελητέο ποσοστό «σφαλμάτων».

Ο έλεγχος ήταν πάντοτε αυστηρός και θα γίνει αυστηρότερος. Εδώ και 21 χρόνια το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επαγρυπνά για τη διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Τα τελευταία εννέα χρόνια δίνει γενικά καλούς «βαθμούς» στα κοινοτικά όργανα, αλλά επισημαίνει ότι γίνονται ακόμη πολλά «σφάλματα» και δεν διασφαλίζεται πάντα η καλύτερη δυνατή διαχείριση των κονδυλίων. Ίδια εικόνα και στην τελευταία ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία παρουσίασε προ ημερών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο νέος πρόεδρος του σώματος, ο Γερμανός Κλάους Χάινερ Λένε.

«Για τον ευρωπαίο φορολογούμενο θα ήταν πολύ καλύτερα αν η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη δαπανούσαν εξ΄αρχής σωστά τα κεφάλαια, αντί να αφιερώνουν εκ των υστέρων πολύ χρόνο και χρήμα για την ανάκτησή τους, αφού διαπιστωθούν σφάλματα» επισημαίνει σύμφωνα με τη Deutsche Welle ο νέος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Κλάους Χάινερ Λένε προσθέτει ότι «μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό σφαλμάτων, εάν σχεδιάσουμε καλύτερα το καθεστώς δαπανών. Οι πολίτες δεν έχουν εμπιστοσύνη σε ένα σύστημα, το οποίο δεν κατανοούν. Όσο πιο απλές οι διαδικασίες, τόσο λιγότερα τα σφάλματα. Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας, ο οποίος συνεχώς επιβεβαιώνεται κατά τον έλεγχο».

Περισσότερα εδώ.