Το ΕΚ εγκρίνει την παροχή αυξημένης συνεισφοράς σε έργα στην Ελλάδα
31 Οκτωβρίου, 2016
Nέα διαστημική πολιτική της Επιτροπής: Έμφαση στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
31 Οκτωβρίου, 2016

Ενιαίο σύστημα εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ ζητά επίσημα η Κομισιόν

Σχέδια για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος φορολόγησης των εταιρικών κερδών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναβιώνοντας μία από τις παλαιότερες ιδέες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Το προτεινόμενο σύστημα, γνωστό ως CCCTB, θα εναρμονίζει τον τρόπο υπολογισμού των φορολογούμενων εσόδων και τις φοροαπαλλαγές. Θεωρητικά, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η δυνατότητα μεγάλων ή πολυεθνικών εταιρειών να μεταφέρουν τεχνηέντως τα κέρδη τους σε ζώνες με ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, εκμεταλλευόμενες τις διαφορές ανάμεσα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Παρά ταύτα, η υλοποίηση του CCCTB είναι μία τεράστια πολιτική πρόκληση για την Ευρώπη, με δεδομένο ότι χρειάζεται ομώνυμη έγκριση από τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όσο παραμένει μέρος της Ένωσης. Αν και η κάθε χώρα θα διατηρήσει το δικαίωμα να επιβάλει δικούς της συντελεστές, ο ενιαίος ορισμός των φορολογήσιμων στοιχείων συνιστά εκχώρηση δημοσιονομικών εξουσιών στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι υπό το φως των αποκαλύψεων μαζικής εταιρικής φοροδιαφυγής στο σκάνδαλο LuxLeaks – όπου το Λουξεμβούργο χρησιμοποιούνταν ως φορολογικός παράδεισος για μεταφορά κερδών από την υπόλοιπη Ευρώπη – θα κινητοποιήσει τα κράτη μέλη.

Περισσότερα εδώ.