Οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν το passporting
31 Οκτωβρίου, 2016
Ισπανία: Ο Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε πρωθυπουργός
31 Οκτωβρίου, 2016

Λουτγκέν: «Η Βαλλονία δέχθηκε απειλές για την CETA»

Υπαινιγμούς ότι η Βαλλονία θα διέτρεχε σημαντικούς κινδύνους εάν ασκούσε βέτο στην CETA, άφησε ο Πρόεδρος του βελγικού κόμματος «Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο» (CHD), Μπενουά Λουτγκέν.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γιούνκερ επιτέθηκε στο Λουτγκέν για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Επίσης, κάλεσε το Βέλγιο «να ρυθμίσει τον τρόπο λειτουργίας του» όταν πρόκειται για την υπογραφή διεθνών συνθηκών.

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας αντιτάχθηκε έντονα για δέκα μέρες στην CETA, εμποδίζοντας έτσι τη βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως, όπως έκαναν τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ένωσης. Το Βέλγιο έχει συνολικά επτά κοινοβούλια και το καθένα μπορεί να μπλοκάρει  διεθνείς συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Βαλλονίας αποτελείται από το γαλλόφωνο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ανθρωπιστικό Κέντρο (CDH, μια πολιτική δύναμη συνδεδεμένη με το ΕΛΚ). Ο Γιούνκερ ευχαρίστησε τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πολ Μανιέτ για την αναγνώριση του εποικοδομητικού ρόλου της Επιτροπής  στο θέμα.

«Εμείς ποτέ δεν απειλήσαμε τη Βαλλονία, και το λέω αυτό για το κόμμα CDH και τον πρόεδρό της», δήλωσε ο Γιούνκερ,με το Λουτγκέν να απαντάει: «Δεν είχα το Γιούνκερ στο μυαλό μου, ειδικά όταν είπα ότι υπήρχε πίεση, αλλά ναι, υπήρξε. Υπήρξαν υπαινιγμοί, οι οποίοι μας έκαναν να καταλάβουμε ότι θα υπήρχαν συνέπειες για τη Βαλλονία», δήλωσε ο Λουτγκέν.

Περισσότερα εδώ.