Σόιμπλε: Αν η Βρετανία θέλει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, να δεχτεί και τους κανόνες
31 Οκτωβρίου, 2016
Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Περίεργη η στάση της Κομισιόν για μεγαλύτερο πλεόνασμα
31 Οκτωβρίου, 2016

Περισσότερα κονδύλια για απασχόληση και νεολαία ζητά το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν αντίθετοι στις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο στο σχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017. Εχουν θέσει το συνολικό όριο πιστώσεων για το 2017 στα 160,7 δισ. ευρώ. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 446 ψήφους υπέρ.

Το ΕΚ ζήτησε με ψήφισμά του την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου περισσότερα κονδύλια για την παροχή βοήθειας στους νέους ανθρώπους που αναζητούν εργασία, για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες, με σκοπό την άμβλυνση της μεταναστευτικής κρίσης. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν αντίθετοι στις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο στο σχέδιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για το 2017. Αναμένουν ότι κάποια από τα πρόσθετα κονδύλια θα προκύψουν από τις νέες πιστώσεις που θα δημιουργηθούν κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές έχουν θέσει το συνολικό όριο πιστώσεων για το 2017 στα 160,7 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων (πρόσθεσαν 4,1 δισ. ευρώ στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού) και 136,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές (πρόσθεσαν 2,5 δισ. ευρώ).

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πρωτοφανή αριθμό διαφόρων προκλήσεων. Αν θέλουμε πραγματικά να τις διαχειριστούμε, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την επαρκή χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Όταν διαπραγματευτήκαμε το 2013 το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, υπήρχαν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες που έφταναν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Τώρα ο αριθμός τους ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Χρειαζόμαστε μια συνολική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και έναν πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι ξεπερασμένο», δήλωσε ο επικεφαλής εισηγητής Jens Geier (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Περισσότερα εδώ.