Εξηγήσεις αλλά όχι συγγνώμη από τον Έτινγκερ για τα ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια
31 Οκτωβρίου, 2016
Οι βρετανικές τράπεζες θα χάσουν το passporting
31 Οκτωβρίου, 2016

Στο στόχαστρο της ΕΕ Yahoo και Whatsapp για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Έντονες επιπλήξεις δέχθηκαν οι εταιρείες Yahoo και Whatsapp από ομάδα επιτήρησης της ΕΕ, αρμόδιας για την προστασία δεδομένων, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση του ιδιωτικού απορρήτου των Ευρωπαίων πολιτών.

Ειδικότερα, με επιστολή τους στις 27 Οκτωβρίου, οι ευρωπαϊκές αρχές ζήτησαν από τη Yahoo να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες για την παραβίαση δεδομένων πάνω από 500 εκατομμυρίων λογαριασμών email που έγιναν μέσα στο 2014, καθώς και να δώσει απαντήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι παρακολουθούσε τα emails των χρηστών της, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Επιπλέον, σε ξεχωριστή επιστολή ζητείται από τη WhatsApp να προσδιορίσει  ποια δεδομένα των χρηστών  μοιράζεται με το Facebook, μετά  τις αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι.

Οι παραπάνω κινήσεις δείχνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων έχουν θορυβηθεί από τις νέες αποκαλύψεις για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας με έδρα τις ΗΠΑ, οι οποίες έρχονται μερικούς μήνες μετά την υπογραφή  της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Επιτροπής και των ΗΠΑ (Privacy Shield). Σύμφωνα με αυτή, οι αρχές για την προστασία του απορρήτου στα κράτη μέλη της ΕΕ,  θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν εντολή στις εταιρείες να σταματούν τη μεταφορά δεδομένων έξω από την ΕΕ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των δεδομένων.

Επίσης, οι αρχές ζήτησαν από τη Yahoo να υποβάλει λεπτομερή απάντηση για την κοινή χρήση των πληροφοριών, όπως ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η Yahoo φέρεται να έχει συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας «Privacy Shield» για την προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, προτού επιτρέψει τη μεταφορά δεδομένων προς τις ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη νομική βάση και την αιτιολόγηση κάθε τέτοιου είδους εποπτείας,  συμπεριλαμβανομένης και  μιας εξήγησης για το κατα πόσο αυτή είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και την προστασία των πολιτών της ΕΕ», ανέφεραν στην επιστολή τους  προς τη Yahoo οι ευρωπαϊκές αρχές.

Περισσότερα εδώ.