Σχέδιο Γιούνκερ: Εγκρίνονται 230 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
31 Οκτωβρίου, 2016
Παράταση προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για περιορισμένο διάστημα τριών μηνών συνιστά η Επιτροπή
31 Οκτωβρίου, 2016

Συνομωσία στις εκλογές του Μαυροβουνίου αποκαλύπτει η Σερβία

Η Σερβία συνέλαβε κάποια άτομα για πιθανή συνομωσία με στόχο να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογών του Μαυροβουνίου στις 16 Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, επικαλούμενος «αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία» που βρέθηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του.

Τα σχόλια του Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποτέλεσαν την πρώτη σερβική αντίδραση στις συλλήψεις 20 Σέρβων πολιτών την ημέρα των εκλογών στο Μαυροβούνιο, συμπεριλαμβανομένου ενός απόστρατου αξιωματικού της αστυνομίας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για σχεδιασμό επιθέσεων σε κυβερνητικούς θεσμούς και σε αξιωματούχους.

Ο εκλογές, στις οποίες το κόμμα του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς προηγήθηκε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρήθηκαν ως ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν τη φιλονατοϊκή και φιλοευρωπαϊκή στάση, αντί να επιδιώξουν στενότερες σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους, όπως η Σερβία και η Ρωσία.

Ο Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που βρέθηκαν, περιλαμβάνονται και 125.000 ευρώ σε μετρητά και κρυμμένες στολές που θα χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις εναντίον κρατικών ιδρυμάτων και ιδιωτών του Μαυροβουνίου. Τα αποδεικτικά στοιχεία δόθηκαν από τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, είπε.

Ο Βούτσιτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των επιθέσεων που είχαν προγραμματιστεί για τις 16 Οκτωβρίου. Επίσης, δεν κατονόμασε τους υπόπτους που εντοπίστηκαν από τις σερβικές αρχές, μερικοί από τους οποίους είναι υπό κράτηση, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν οι ίδιοι με εκείνους που συνελήφθησαν στο Μαυροβούνιο.

«Έχουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι ορισμένα άτομα, και όχι  οι συλληφθέντες, ακολουθούσαν τις εντολές του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και ενημέρωναν άλλους ανθρώπους σχετικά με αυτούς», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να βρεθούν κι άλλες ομάδες.

«Δεν βρήκαμε αποδείξεις για την εμπλοκή Σέρβων ή  Μαυροβούνιων πολιτικών», πρόσθεσε.

Περισσότερα εδώ.