Έκθεση: Απροετοίμαστη η ΕΕ τόσο για Τράμπ όσο και για Χίλαρι
31 Οκτωβρίου, 2016
Ηγέτης Καταλονίας: Η ΕΕ θα μας αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος
31 Οκτωβρίου, 2016

Το Βερολίνο έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ursula von der Leyen δήλωσε χθες (17 Οκτωβρίου) ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο από ό, τι στο παρελθόν στην υπηρεσία μιας στενότερης ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας.

«Η αλλαγή είναι απαραίτητη. Απομόνωση και αυτοαποκλεισμοί δεν θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κόσμο, στην Ευρώπη, ή εδώ στη χώρα μας», είπε σε συνάντηση των 200 κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων, επικαλούμενη τις πιο επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, τη φθορά στον πόλεμο της Συρίας και τις προκλήσεις στην Αφρική.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει … να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη», είπε. «Αυτός είναι ο σωστός δρόμος, αλλά θα απαιτήσει μια τεράστια δέσμευση χρόνου και χρήματος».

Η Von der Leyen δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει συμφωνήσει να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες συνολικά κατά €10 δις μέχρι το 2020 για να βοηθήσει την προμήθεια εξοπλισμού και την αύξηση του προσωπικού.

Χρειάζεται ακόμη την έγκριση του κοινοβουλίου, και είναι μόνο ένα βήμα προς το στόχο των δαπανών 130 δισ € για επενδυτικά προγράμματα από το 2030.

Περισσότερα εδώ.