To EK «παγώνει» τις συντάξεις των πρώην Επιτρόπων
31 Οκτωβρίου, 2016
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ “ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ”
31 Οκτωβρίου, 2016

Περιβάλλον ή περιφερειακή ανάπτυξη θέλει ο Μπορίσοφ για τον νέο Επίτροπο

Μετά την παραίτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι θα συζητήσει σήμερα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την αντικατάσταση της.

Η αποχώρηση της Γκεοργκίεβα δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς είχε θέσει υποψηφιότητα για την θέση τoυ Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, παρά το ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Επιτρόπων δεν επιτρέπει στα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ να αναζητούν άλλη εργασία.

Σε ομιλία του χθες στη Φιλιππούπολη, ο Μπορίσοφ ανέφερε ότι η Γκεοργκίεβα είχε εκπληρώσει πλήρως  τα καθήκοντά της,  καθώς ο προϋπολογισμός της ΕΕ για τη Βουλγαρία είχε αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας της.

«Από 12 δισεκατομμύρια (ευρώ) ο προϋπολογισμός για τη Βουλγαρία έγινε 15 δις για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έχει εκπληρώσει το ρόλο της . Τώρα χρειαζόμαστε κάποιον  στον τομέα της οικολογίας ή της περιφερειακής ανάπτυξης,  εκεί όπου η Βουλγαρία έχει περισσότερες ανάγκες», δήλωσε.

Στην πραγματικότητα, η κατάρτιση του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Επιτροπής της ΕΕ, με επικεφαλής τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ η Γκιεοργκίεβα δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση στο μερίδιο της Βουλγαρίας, καθώς  τότε ήταν αρμόδια για θέματα  ανθρωπιστικής βοήθειας.

Περισσότερα εδώ.