Υπέρ της εποπτείας των κρατικών προϋπολογισμών από τον ESM τάσσεται ο Σόιμπλε
31 Οκτωβρίου, 2016
Τετραμερής στο Βερολίνο για την ουκρανική κρίση
31 Οκτωβρίου, 2016

«Πολύ πιθανό» να χρειαστεί να ψηφίσει το βρετανικό κοινοβούλιο για το Brexit

Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι  «πολύ πιθανό» να χρειαστεί τελικά να εγκρίνει οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας δικηγόρος της κυβέρνησης  την Τρίτη (18 Οκτωβρίου).

Ο Τζέιμς Έντι επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως οποιαδήποτε συμφωνία «θα πρέπει να επικυρωθεί» από το κοινοβούλιο, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, χωρίς να ψηφίσουν επ’αυτού οι βουλευτές.

Οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να αμφισβητήσουν τον ισχυρισμό της Μέι ότι έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει «ιστορικά προνόμια εξουσίας» – ένα είδος εκτελεστικού προνομίου – για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εξόδου.

Οι ακροάσεις ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, και οι δικαστές υποσχέθηκαν να «να εξετάσουν το θέμα ενδελεχώς και να ανακοινώσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό».

Μια θετική απόφαση θα μπορούσε να καθυστερήσει το Brexit, και να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου συνταγματική αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστηρίων και της κυβέρνησης.

Όσοι βρίσκονται πίσω από τη νομική πρόκληση – συμπεριλαμβανομένου ενός διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων, ενός κομμωτή και ενός ομογενούς που ζει στη Γαλλία – υποστηρίζουν ότι το Άρθρο 50 δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς περάσει με νόμο από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Δεν έχει να κάνει με το αν πρέπει να μείνουμε ή να φύγουμε- έχει να κάνει με το πώς θα φύγουμε», όπως δήλωσε στο Γάλλικο Πρακτορείο η Τζίνα Μίλερ, συν-ιδρυτής του επενδυτικού κεφαλαίου SCM Private.

Περισσότερα εδώ.