Μπαν Κι-μουν: Επείγουσα συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης για τη Συρία
31 Οκτωβρίου, 2016
Το νέο Erasmus+ χορηγεί δάνεια για μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο
31 Οκτωβρίου, 2016

Συμφωνία ΕΕ με αφρικανικές χώρες για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές

Η εφαρμογή της τουρκικής φόρμουλας σε πέντε αφρικανικές χώρες θα αποτελέσει σημείο καμπής για την πολιτική ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέχρι πρότινος βασιζόταν στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το πλαίσιο συνεργασίας της ΕΕ με τις αναπτυσσόμενες χώρες, η καταβολή των ενισχύσεων εξαρτάται από την τήρηση ορισμένων γενικών αρχών, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η ΕΕ έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε αναστολή της βοήθειας προς αυταρχικά καθεστώτα και χώρες που δεν πληρούν τα δημοκρατικά κριτήρια, όπως το Μπουρούντι.

Ωστόσο, η αρχή αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και της επιτακτικής ανάγκης για βελτίωση των πολιτικών επανεισδοχής των αφρικανικών χωρών όσων αιτούντων άσυλο απορρίφθηκε η αίτηση.

Σε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες (20 Οκτωβρίου)να επισυνάψουν συμφωνίες με τη Νιγηρία, το Νίγηρα, την Αιθιοπία, τη Σενεγάλη και το Μάλι για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής προς την Ευρώπη.

«Οι προϋποθέσεις ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε διπλωμάτης στη σύνοδο του Συμβουλίου της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι οι προτεραιότητες της Ευρώπης «δεν είναι απαραίτητα οι ίδιες με εκείνες των χωρών-εταίρων μας».

Και παρότι η συμφωνία με την Τουρκία έχει αποφέρει καρπούς, η εφαρμογή παρόμοιων συμφωνιών στην Αφρική, όπου οι αρχές της ΕΕ δεν τηρούνται πάντα, ενδέχεται να αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας, χώρα-εταίρος στο νέο πλαίσιο συμφωνιών ,έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ερυθραία, ένα από τα πιο αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο, ενδέχεται επίσης να λάβει οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα προσπαθειών για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων.

Σε συμπεράσματα της συνόδου κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι «απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί η ροή των παράνομων μεταναστών, ιδίως από την Αφρική, και να βελτιωθούν τα ποσοστά επιστροφής».

Περισσότερα εδώ.