Ενιαίο σύστημα εταιρικής φορολόγησης στην ΕΕ ζητά επίσημα η Κομισιόν
31 Οκτωβρίου, 2016
Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής Γιούνκερ για το 2017
31 Οκτωβρίου, 2016

Nέα διαστημική πολιτική της Επιτροπής: Έμφαση στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ παρέχουν ήδη υπηρεσίες που ωφελούν εκατομμύρια ανθρώπους. Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία είναι ισχυρή, ανταγωνιστική και δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η σημερινή πρόταση για μια νέα διαστημική πολιτική θα ενθαρρύνει τη χρήση νέων υπηρεσιών και θα προωθήσει τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στο διάστημα.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Maroš Šefčovič δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι βασικός παράγοντας στη διαστημική πολιτική. Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ιδιότητά μας και να αξιοποιήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στρατηγικά, ώστε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και να επιτύχουμε τους στόχους μας ως προς τις κοινές προτεραιότητες πολιτικής: δηλαδή την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, τις μεταφορές, την οικονομία των δεδομένων και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία με τους εταίρους μας και τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ευρώπη και διεθνώς. Η κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος σχετικά με το κοινό όραμα και τους στόχους για το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημα, η οποία θα υπογραφεί σήμερα το απόγευμα, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.»

Η κ. Elżbieta Bieńkowska, η αρμόδια Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τις ΜΜΕ, δήλωσε ότι «οι διαστημικές εφαρμογές αλλάζουν τη ζωή μας, την οικονομία μας και τη βιομηχανία μας. Ο τομέας του διαστήματος είναι νευραλγικός βιομηχανικός κλάδος για την οικονομία της Ευρώπης και στρατηγικό πλεονέκτημα που στηρίζει την αυτονομία της Ευρώπης όσον αφορά την ανάληψη δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερους επιχειρηματίες και περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να διατηρήσουμε το προβάδισμα. Γι’ αυτό, απευθύνω το εξής μήνυμα στη βιομηχανία, στις νεοσύστατες επιχειρήσεις και στους επενδυτές: Το διάστημα είναι σημαντικό, και η παρουσία μας εκεί θα είναι διαρκής.»

Τα διαστημικά προγράμματα της ΕΕ παρέχουν ήδη υπηρεσίες που έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινή ζωή όλων μας: Τα διαστημικά δεδομένα είναι αναγκαία όταν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο, όταν χρησιμοποιούμε σύστημα πλοήγησης κατά την οδήγηση, όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή βλέπουμε δορυφορική τηλεόραση. Έχουν επίσης καίρια σημασία για την προστασία νευραλγικών υποδομών όπως των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, των ευφυών δικτύων μεταφοράς ή, ακόμη, των τραπεζικών συναλλαγών. Τα διαστημικά δεδομένα διευκολύνουν τη διαχείριση των συνόρων και τη διάσωση ζωών στη θάλασσα· βελτιώνουν την αντίδρασή μας σε σεισμούς, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες· δίνουν τη δυνατότητα στους γεωργούς να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους· και βοηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Η διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη είναι η απάντηση στον εντεινόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, την αυξανόμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τις σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές. Η Επιτροπή προτείνει ένα φάσμα δράσεων που θα επιτρέψουν στους Ευρωπαίους να αξιοποιήσουν πλήρως τα οφέλη του διαστήματος, να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων στον τομέα του διαστήματος, να προωθήσουν τον ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στο διάστημα και να αυξήσουν το μερίδιό της στις παγκόσμιες διαστημικές αγορές.

Περισσότερα εδώ.