Τουρκία: Δεν μας νοιάζουν οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης για την ελευθεροτυπία
3 Νοεμβρίου, 2016
DW: Καμία περίοδος χάριτος για το Μαριάνο Ραχόι
3 Νοεμβρίου, 2016

Το ΕΚ μετριάζει το σχέδιο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες σχεδιάζουν να μετριάσουν σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, όπως δημοσίευσε το Reuters, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) αποτελεί το τρίτο μέτρο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, με στόχο την ομαλή λειτουργία του τραπεζικού τομέα, στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Το σχέδιο προβλέπει την εγγύηση καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα της ευρωζώνης, με κεφάλαια που θα καλύπτονται από τα εθνικά συστήματα. Ωστόσο έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από ορισμένους κύκλους, με τη Γερμανία να θεωρεί άδικη συγκέντρωση του κινδύνου.

Επίσης, η Επιτροπή έχει προτείνει οι τραπεζικές καταθέσεις έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ να εξασφαλίζονται από ένα ευρωπαϊκό ταμείο έως το 2024, ανεξάρτητα σε ποια τράπεζα ή χώρα βρίσκονται. Παραταύτα, η Γερμανία θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό σύστημα κάνει περαιτέρω βήματα από όσο θα πρέπει, καθώς δεν θέλει οι εθνικοί πόροι της να εγγυώνται τις καταθέσεις των υπολοίπων χωρών της ΕΕ.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Reuters, συντάχθηκε από την επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρότεινε μια σειρά αλλαγών στο σχέδιο της Επιτροπής, γεγονός που δείχνει ότι κάποιοι νομοθέτες έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.

Περισσότερα εδώ.