Το ΕΚ μετριάζει το σχέδιο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην ΕΕ
3 Νοεμβρίου, 2016
Άιντε για Κυπριακό: Είμαστε πιο μπροστά από ποτέ στο παρελθόν
3 Νοεμβρίου, 2016

DW: Καμία περίοδος χάριτος για το Μαριάνο Ραχόι

Το Σοσιαλιστικό κόμμα «προειδοποιεί» ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει περίοδο χάριτος. Στο ίδιο μήκος κύματος ακόμη και οι Ciudadanos, που τουλάχιστον θεωρητικά βρίσκονται πιο κοντά στους συντηρητικούς από οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

Την Πέμπτη ο Μαριάνο Ραχόι αναμένεται να παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης. Με δεδομένη την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτει και ο ίδιος παραδέχεται ότι το έργο που αναλαμβάνει κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Άπαντες γνωρίζουν ότι προκειμένου να μπορεί να κυβερνήσει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδείξει στο άμεσο μέλλον ορισμένες ιδιότητες τις οποίες ουσιαστικά δεν διαθέτει και κυρίως, διπλωματική και διαπραγματευτική δεινότητα.

«Ο Ραχόι δεν ξέρει τι θα πει συναίνεση και διαπραγμάτευση», εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Φερνάντο Βαλεσπέν, προδικάζοντας μια σύντομη και σε συγκρουσιακό κλίμα νέα θητεία για τον πρωθυπουργό. Οι Σοσιαλιστές από την πλευρά τους προειδοποιούν ήδη ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει περίοδο χάριτος. Στο ίδιο μήκος κύματος ακόμη και οι Ciudadanos, που τουλάχιστον θεωρητικά βρίσκονται πιο κοντά στους συντηρητικούς από οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

«Πιστεύω», λέει ένας πολίτης, «ότι η συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων συνιστά προδοσία του ισπανικού λαού. Διότι σημαίνει ότι θα πρέπει να διανύσουμε άλλα τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και υπερφορολόγησης και παράλληλης μείωσης των δαπανών για την δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κοινωνική πρόνοια. Και όλα αυτά για να ζει καλύτερα η πλούσια και ισχυρή τάξη».

Περισσότερα εδώ.