Αρνούνται οι ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών να ενταχθούν σε ενιαίο φορέα της ΕΕ
4 Νοεμβρίου, 2016
220 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον εγκρίνει η ΕΕ
4 Νοεμβρίου, 2016

«Εξαιρετικά ανήσυχη» η ΕΕ από τις κρατήσεις βουλευτών στην Τουρκία

«Εξαιρετικά ανήσυχη» είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την κράτηση των δύο αρχηγών και δέκα ακόμα βουλευτών του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στην Τουρκία, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Μογκερίνι σημειώνει πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές Αρχές αλλά και ότι συγκάλεσε σύσκεψη των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

Η κ. Μογκερίνι είχε τον περασμένο μήνα καταδικάσει και τη σύλληψη της δημάρχου και του αντιδημάρχου της επί το πλείστον κουρδικής πόλης Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όταν είχε καλέσει την Τουρκία να ξαναρχίσει τον ειρηνευτικό διάλογο με τους Κούρδους.

Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχατίν Ντερμιτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ, κρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επιχειρήσεις της Αστυνομίας επειδή αρνήθηκαν να προσέλθουν οικειοθελώς και να καταθέσουν για κατηγορίες περί φερόμενης σχέσης τους με τους κούρδους αντάρτες του PKK.

Ένας από τους 10 συλληφθέντες βουλευτές αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους.

Πρόκειται για τις σημαντικότερες πολιτικές συλλήψεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κυβερνούν μέσω διαταγμάτων χάρη στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κήρυξαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Περισσότερα εδώ.