Ρέντσι: Θα αυξήσω το έλλειμμα αν χρειαστεί να στηρίξω τους σεισμόπληκτους
4 Νοεμβρίου, 2016
Ενίσχυση του προγράμματος «Εγγύηση για τη Νεολαία» ζητά η ΕΕ
4 Νοεμβρίου, 2016

Λαβρόφ: Μόνο με εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες θα επεκτείνουμε τον Turkish Stream στην ΕΕ

Αστερίσκο στην προοπτική επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε πως ο αγωγός δεν θα επεκταθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εάν η Μόσχα δεν λάβει απόλυτες εγγυήσεις από τις Βρυξέλλες ότι το έργο θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Turkish Stream θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε επέκτασή του στην Ελλάδα, μέσω της οποίας το ρωσικό αέριο θα μεταφερόταν σε κέντρα διανομής στην κεντρική Ευρώπη και τη μεγάλη αγορά της Ε.Ε.

Ωστόσο, το έργο προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ερευνά μονοπωλιακές πρακτικές του ρωσικού κρατικού κολοσσού Gazprom σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η Επιτροπή εστιάζει ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ρωσική εταιρεία ελέγχει τόσο τον αγωγό όσο και το παρεχόμενο αέριο – είναι δηλαδή και πάροχος και ιδιοκτήτης του δικτύου.

Περισσότερα εδώ.