220 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον εγκρίνει η ΕΕ
4 Νοεμβρίου, 2016
Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές σχεδίαζαν να απαγάγουν τον Τζουκάνοβιτς
9 Νοεμβρίου, 2016

Οι βαλκανικές χώρες προχωρούν σε συνεργασία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού

Ανταγωνισμός, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και ένταξη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), με τίτλο «Προσθέτοντας το τελευταίο κομμάτι του παζλ: Ενσωματώνοντας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην Εσωτερική Αγορά Ενέργειας», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι σήμερα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθεί το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ωστόσο οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Ν.Α. Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, παραμένουν ακόμη εκτός.

Όπως τόνισε ο Ντούσκο Τούμπιτς, Διευθυντής του Security Coordination Center, «οι ιδιαιτερότητες που διέπουν την περιοχή» συνιστούν τον κύριο παράγοντα καθυστέρησης, καθώς ορισμένες χώρες δεν είναι κράτη μέλη της ΕΕ και συνεπώς οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ενέργειας δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τους κοινοτικούς κανόνες, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας της Αλβανίας Ντάμιεν Γκικνούρι δήλωσε ότι η εναρμόνιση των κανόνων στον τομέα της ενέργειας «είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά».

Σύγκλιση μεταξύ των ομιλητών υπήρξε και για τη σημασία της πολιτικής στήριξης από την πλευρά των κυβερνήσεων. «Η σύνταξη ενός οδικού χάρτη περιφερειακής συνεργασίας ο οποίος θα χαίρει πολιτικής υποστήριξης είναι ιδιαίτερα σημαντική», επεσήμανε η Καταρίνα Σίκοο-Μαρζί από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, ωστόσο, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της ΕΕ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί το Δεκέμβριο.

Περισσότερα εδώ.