Η Αμερική ψηφίζει και διαλέγει ανάμεσα στην Κλίντον και στον Τραμπ
9 Νοεμβρίου, 2016
Κάλεσμα της ΕΕ στην Τουρκία για πολιτικό διάλογο
9 Νοεμβρίου, 2016

Ηττήθηκε η προσπάθεια Όρμπαν να μπλοκάρει τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα

Ηττήθηκε στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η νέα προσπάθεια του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να απαγορεύσει συνταγματικά τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία

Η προτεινόμενη συνταγματική αναθεώρηση απέσπασε 131 ψήφους σε σύνολο 199 εδρών, δηλαδή οριακά κάτω από την πλειοψηφία δύο-τριών που απαιτούνταν για να επικυρωθεί.

Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχία του κ. Όρμπαν να εμποδίσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαμοιρασμό 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Πριν ένα μήνα είχε διοργανώσει δημοψήφισμα για απόρριψη των υποχρεωτικών ποσοστώσεων που έχει αποφασίσει η Κομισιόν, όμως δεν είχε πετύχει την απαιτούμενη συμμετοχή για να είναι έγκυρη η ψήφος.

Βάσει των υποχρεωτικών ποσοστώσεων που έχουν υιοθετήσει οι Βρυξέλλες, στην Ουγγαρία αναλογούν σχεδόν 1.300 πρόσφυγες. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, ενώ η Γερμανία έχει παραλάβει περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο.

Παραδόξως, το σχέδιο του κ. Όρμπαν έπεσε στο κενό λόγω της άρνησης του ακροδεξιού κόμματος Jobbik να τον υποστηρίξει. Αν και το Jobbik είναι καθαρά αντι-προσφυγικό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα, είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα την κατάργηση ενός προγράμματος που επιτρέπει σε πλούσιους επενδυτές να αγοράζουν δικαίωμα διαμονής στην Ουγγαρία.

Περισσότερα εδώ.