Ντομπρόβσκις: Επιτεύξιμοι οι στόχοι του ελληνικού προϋπολογισμού
9 Νοεμβρίου, 2016
Εκπαίδευση & κατάρτιση στην Ευρώπη: η πρόκληση της ένταξης
9 Νοεμβρίου, 2016

Η ένταξη των προσφύγων ως νέα πρόκληση για την εκπαίδευση στις χώρες της ΕΕ

Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση σύμφωνα με τη φετινή Έκθεση Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αναγκαία είναι η διασφάλιση της καταλληλότητας και χωρίς αποκλεισμούς λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων των κρατών μελών, ιδίως όσον αφορά την ένταξη των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω έκθεση η Επιτροπή αναλύει την εικόνα που παρουσιάζουν η ΕΕ και τα εθνικά συστήματα, ενώ υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν τη διττή υποχρέωση να εξασφαλίζουν επαρκείς οικονομικές επενδύσεις και να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση στους νέους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, δήλωσε: «Για να μπορέσει η εκπαίδευση να εκπληρώσει τον ρόλο της, θα πρέπει να επιτύχει καλά αποτελέσματα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στους νέους να γίνουν ενεργοί, ανεξάρτητοι πολίτες και να βρουν μια ικανοποιητική απασχόληση. Δεν είναι απλώς θέμα βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Είναι θέμα δικαιοσύνης.»

Περισσότερα εδώ.