Οι βαλκανικές χώρες προχωρούν σε συνεργασία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού
4 Νοεμβρίου, 2016
Κυπριακό: Χαμηλές προσδοκίες για τη διαπραγμάτευση στην Ελβετία
9 Νοεμβρίου, 2016

Μαυροβούνιο: Ρώσοι εθνικιστές σχεδίαζαν να απαγάγουν τον Τζουκάνοβιτς

Εισαγγελέας του Μαυροβουνίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρώσοι εθνικιστές βρίσκονται πίσω από την αντικυβερνητική συνωμοσία που ματαιώθηκε την προηγουμένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου μήνα στο Μαυροβούνιο, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν την απευθείας εμπλοκή της Μόσχας.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε ομάδα που σχεδίαζε, σύμφωνα με την εισαγγελία, «να καταλάβει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, χύνοντας το αίμα αθώων πολιτών» και να απαγάγει τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς, κηρύσσοντας νίκη της αντιπολίτευσης. Ο ειδικός εισαγγελέας αρμόδιος για θέματα οργανωμένου εγκλήματος και διαφθοράς, ο Μιλίβογε Κάτνιτς, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι μία «ισχυρή οργάνωση», που απαρτιζόταν από πενήντα περίπου άτομα που κατάγονται από τη Ρωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο βρισκόταν πίσω από τη συνωμοσία.

«Οι οργανωτές είναι ρώσοι εθνικιστές. Στόχος ήταν να σταματήσει η ευρωατλαντική πορεία του Μαυροβουνίου, και κυρίως η ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε προσθέτοντας: «όμως, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι το ρωσικό κράτος είναι αναμεμειγμένο καθ΄οιονδήποτε τρόπο».

Στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση αυτή, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία, διότι οι εγκέφαλοι αυτής της εγκληματικής ομάδας είναι ρώσοι πολίτες», πρόσθεσε ο Μιλίβογε Κάντιτς διευκρινίζοντας ότι δύο ρώσοι ύποπτοι διαφεύγουν της σύλληψης.

Περισσότερα εδώ.