Σόιμπλε: Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής
11 Νοεμβρίου, 2016
Ανέτοιμες οι ευρωπαϊκές τράπεζες για την αλλαγή των κανόνων για τα «κόκκινα» δάνεια
11 Νοεμβρίου, 2016

Απαραίτητη μία προηγμένη κλιματική πολιτική για την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει σύντομα τη δεύτερη ετήσια έκθεσή της για την Κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό για την πολιτική της ΕΕ, υπογραμμίζουν οι Teresa Ribera και ο Thomas Spencer.

Η Teresa Ribera είναι διευθύντρια της IDDRI, ενώ ο Thomas Spencer είναι ο διευθυντής του προγράμματος για το κλίμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Διεθνείς Σχέσεις (IDDRI), ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ινστιτούτο πολιτικής με έδρα στο Παρίσι.

Είναι καιρός η ΕΕ να προβεί σε απολογισμό και να αξιολογήσει την πρόοδο όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής. Ένα από τα βασικά ερωτήματα της έκθεσης για την Ενεργειακή Ένωση είναι το κατά πόσον η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη των στόχων της για τη μείωση εκπομπών άνθρακα το 2030 και το 2050.

Αρχικά μπορεί να φανεί περίεργη η ερώτηση. Οι εκπομπές άνθρακα στην ΕΕ βρίσκονται 24,4% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για τον στόχο του 2020. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η ΕΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τους στόχους του 2030, ένα βήμα προς το δρόμο για τη βαθιά απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το 2050;

Η ΕΕ έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος της. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 22,9% μεταξύ του 2000 και του 2014, τα σπίτια της ΕΕ κατανάλωναν 21,2% λιγότερη ενέργεια ανά τ.μ. το 2013 σε σχέση με το 2000, τα μέσα μαζικής μεταφοράς της ΕΕ καταναλώνουν 8,7% λιγότερα καύσιμα. Αυτό αποδεικνύει πραγματική πρόοδο στην αλλαγή των θεμελιωδών αρχών του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.