Κατάινεν: Επενδυτικά οχήματα για τη δανειοδότηση ελληνικών ΜμΕ
11 Νοεμβρίου, 2016
Δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση – 2016
11 Νοεμβρίου, 2016

Ικανοποίηση στην Σερβία – Θετική η Έκθεση προόδου της Επιτροπής

Ικανοποίηση επικρατεί στο Βελιγράδι μετά την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Σερβίας και η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου. Η φετινή έκθεση αξιολόγησε θετικά την πορεία της Σερβίας, κυρίως στον οικονομικό τομέα, όπως επίσης και στη διαχείριση του προσφυγικού.

Ωστόσο, σε ό, τι αφορά το κράτος δικαίου, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Σερβία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Συγκεκριμένα, εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο δικαστικό σώμα, το επίπεδο διαφθοράς είναι υψηλό, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης. Επίσης, υπάρχουν ζητήματα όπως οι ιδιαίτερα στενές σχέσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας με τη Ρωσία. Για παράδειγμα, η Σερβία δεν ενέκρινε κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Μόσχας.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Σερβία δεν έχει προσαρμοστεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας, καθώς δεν έχει ζητηθεί από το κράτος άμεση, αλλά σταδιακή προσαρμογή στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και στην Πολιτική Ασφάλειας μέχρι την ένταξή της στην Ένωση.

Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία αναμένεται να εργαστεί με την ΕΕ για την υλοποίηση των συμφωνιών που έχει συνάψει με την Πρίστινα.

«Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για την εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί με το Κοσσυφοπέδιο. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα πρέπει να έχουν έναν θετικό και συγκεκριμένο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών τόσο στη Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο», αναφέρει η έκθεση.

Περισσότερα εδώ.