Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες
11 Νοεμβρίου, 2016
Σόιμπλε: Ο λαϊκισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αμερικής
11 Νοεμβρίου, 2016

Κρίσιμη ημέρα για το Κυπριακό – σκληρό πόκερ για κριτήρια

Μοντ Πελεράν: Η ενοποίηση των δύο χωριστών τους εγγράφων για τα κριτήρια του Εδαφικού, αποτελεί μια πρώτη κίνηση από την οποία θα διαφανεί κατά πόσο οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στο κεφάλαιο αυτό μπορούν να γεφυρωθούν. Η ενσωμάτωση των θέσεων σε ενιαίο έγγραφο ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών συζητήσεων στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα επίπεδα.

Οι εκατέρωθεν θέσεις, όπως έχουν καταγραφεί, επιβεβαιώνουν πως ο δρόμος για να επιτευχθούν συγκλίσεις είναι μακρύς, καθώς πολλά είναι τα μπλε ( ε/κ θέσεις) και τα κόκκινα (τ/κ θέσεις). Το ζητούμενο τώρα είναι να καταφέρουν οι δύο πλευρές να μετατρέψουν τις μπλε και κόκκινες θέσεις σε κείμενο γραμμένο στα μαύρα, δηλαδή να θεωρείται ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων.

Το έγγραφο που έχουν στα χέρια τους οι δύο πλευρές δεν περιορίζεται σε καταγραφή συμφωνιών και διαφωνιών, αλλά περιλαμβάνει και λεπτομερείς επεξηγήσεις των σημείων επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες και συμφωνίες.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε στον «Φ» πως σήμερα θεωρείται η κρίσιμη ημέρα για τις διαπραγματεύσεις. Εάν, σημείωναν, υπάρξουν διαφοροποιήσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συγκλίσεων, τότε αύριο Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός θα είναι σε θέση να ανακοινώσει «καλά νέα». Διαφορετικά οι συζητήσεις θα συνεχισθούν στη Λευκωσία. Εάν υπάρξει σημαντική πρόοδος και συγκλίσεις στα κριτήρια, τότε θα μπορεί να διαμορφωθεί ένας χάρτης με τις εδαφικές ρυθμίσεις και η διαδικασία θα περάσει στην επόμενη φάση, που θα είναι ο καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη.

Περισσότερα εδώ.