Τρίμηνη παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ
13 Νοεμβρίου, 2016
Η Ελευσίνα θα είναι η ελληνική Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021
13 Νοεμβρίου, 2016

Κυπριακό: Συνέχιση της συζήτησης για εδαφικό στη Γενεύη στις 20 Νοεμβρίου

Μοντ Πελεράν: Συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη αποφασίστηκε χθες στο Μοντ Πελεράν. Κατά τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο ελβετικό θέρετρο, αποφασίστηκε διακοπή των συνομιλιών για μια εβδομάδα και συνέχιση της συζήτησης για το εδαφικό στις 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Εφικτός ο στόχος συμφωνίας για το εδαφικό στη Γενεύη

Θεωρούμε πως ο στόχος για πλήρη συμφωνία στο εδαφικό στη Γενεύη είναι εφικτός δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είπε πως στόχος των συνομιλιών της Γενεύης είναι να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό τα οποία ακολούθως να αποτυπωθούν σε πολύ συγκεκριμένο χάρτη έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Κληθείς να πει αν υπάρχει προοπτική στη Γενεύη να επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτός είναι ο στόχος. “Και θεωρούμε ότι είναι ένας εφικτός στόχος. Από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του διαλόγου. Κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προκαθορίσει ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα”, ανέφερε.

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της συνέχισης των συνομιλιών για το εδαφικό στη Γενεύη, στις 20 Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε πως κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών στο Μοντ Πελεράν υπήρξε ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στους δυο ηγέτες, ένας διάλογος που οδήγησε σε πρόοδο στα θέματα τα οποία έχουν συζητηθεί.

“Ο διάλογος δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει η απόφαση, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναβολή μιας βδομάδας και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στη Γενεύη”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπήρξε πρόοδος κατά τη συζήτηση των κριτηρίων, ανέφερε πως “υπήρξε πρόοδος όπως σε όλα τα κεφάλαια, υπήρχε και στο συγκεκριμένο θέμα που έχετε αναφέρει αλλά υπάρχουν ακόμη θέματα τα οποία είτε χρειάζεται να συζητηθούν περαιτέρω, ή χρειάζεται να γίνει πιο εις βάθος ανταλλαγή απόψεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος”.

Σημείωσε πως υπάρχει αξιοσημείωτη πρόοδος που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Δεν υπάρχει κατάληξη και είναι για αυτό το λόγο που θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, είπε.

Περισσότερα εδώ.