Βουλγαρία: Παραιτείται ο Μπόικο Μπορίσοφ
15 Νοεμβρίου, 2016
Νέα έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την «προσθετικότητα» του Σχεδίου Γιούνκερ
15 Νοεμβρίου, 2016

Μεγαλύτερη συνεργασία στην Άμυνα επιζητά η Ευρώπη μετά την εκλογή Τραμπ

Κοντά στο να αποσπάσουν την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων τους για ένα κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο σε θέματα Άμυνας βρίσκονται Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η πρόθεση για εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της Ε.Ε. έρχεται υπό τη σκιά των δηλώσεων του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα υποστηρίξει συμμάχους της στο NATO εάν δεν κάνουν επαρκείς δαπάνες κάθε χρόνο στο χώρο της Άμυνας.

Ο κ. Τραμπ έχει επίσης δηλώσει ότι θα επιδιώξει καλύτερες σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ σήμερα η Ευρώπη είδε τη Βουλγαρία και τη Μολδαβία να εκλέγουν φιλορώσους προέδρους.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση των ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποστολών και η από κοινού ανάπτυξη υλικού όπως ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Δεν προβλέπει τη συγκρότηση κοινού ευρω-στρατού, όμως Παρίσι και Βερολίνο υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου για τον σχεδιασμό στρατιωτικών και πολιτικών αποστολών.

Περισσότερα εδώ.