Χωρίς Βρετανία – Γαλλία η συνεδρίαση των ΥΠΕΞ για Τραμπ
15 Νοεμβρίου, 2016
ΕΕ: H Tουρκία, το ευρωπαϊκό σχέδιο για άμυνα και το Συριακό στο επίκεντρο
15 Νοεμβρίου, 2016

Την επιβολή αυστηρότερων κανόνων στο κινέζικο ντάμπινγκ εξετάζει η ΕΕ

Έντονες είναι οι συνομιλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την αντιμετώπιση του κινεζικού ντάμπινγκ. Όπως δήλωσαν υπουργοί εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει επαγρύπνηση σε σχέση με την τακτική ντάμπινγκ που ακολουθεί η Κίνα, ενώ θα πρέπει να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα για τις χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων.

Καθώς η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ, υπάρχει μια σειρά διαφωνιών σχετικά με φθηνές κινέζικες εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι αφελής και πρέπει να προστατεύσει τα συμφέροντά της, ιδίως όταν πρόκειται για την πρακτική ντάμπινγκ» δήλωσε ο Πέτερ Ζίγκα, υπουργός εμπορίου της Σλοβακίας, η οποία κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ωστόσο, οι διαφορές παρέμειναν σε μια συνεδρίαση των 28 υπουργών στις Βρυξέλλες, καθώς χώρες όπως η Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία εκφράζουν το φόβο ότι ο αυξημένος προστατευτισμός θα εξαγριώσει την Κίνα.

«Δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να έχουμε μια απόφαση, είναι απαραίτητο», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Ματίας Φεκλ.

Η πιο αμφιλεγόμενη ιδέα είναι ο μετριασμός του «κανόνα του χαμηλότερου δασμού» που έχει τεθεί επί τάπητος από το 2013 και σύμφωνα με την οποία οι τιμές θα επιβάλλονται συστηματικά στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Η αλλαγή αυτού του κανόνα θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει υψηλότερες τιμές σε σχέση με τώρα.

Περισσότερα εδώ.