Εγκρίνει επί της αρχής η ΕΕ την κατάργηση της βίζας για την Ουκρανία
21 Νοεμβρίου, 2016
Περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η VW – Οι 23.000 στη Γερμανία
21 Νοεμβρίου, 2016

Εταιρείες πιέζουν την ΕΕ για καλύτερη νομοθεσία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Μετά τη διαρροή εγγράφων, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν θα αποτελέσουν ύψιστη προτεραιότητα στη νέα δέσμη μέτρων της ΕΕ για τον χειμώνα, μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των Google, της Unilever και της ΙΚΕΑ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στην προσεχή δέσμη μέτρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή νομοθεσία, δίνοντας προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει ομάδα μεγάλων εταιρειών πριν από τη δημοσίευση των νομοθετικών προτάσεων «Καθαρή ενέργεια για όλους», στις 30 Νοεμβρίου.

Η πρόταση η οποία δημοσιεύτηκε από τη EurActiv Γαλλίας, περιλαμβάνει σχέδια τα οποία θα ωθήσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές ώστε να γίνουν οι οι ίδιοι παραγωγοί ενέργειας για το μέλλον. Σε έκθεση που πραγματοποίησε το think tank «E3G», η πρωτοβουλία ιδιωτικών εταιρειών με το όνομα «theRE100», ζήτησε η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να στραφούν κατά 100% στις ανανεώσιμες πηγές.

Η πρωτοβουλία απαρτίζεται από επιχειρήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της ζήτησης των ΑΠΕ και στην ενεργειακή μετάβαση υπό την καθοδήγηση των καταναλωτών, ενώ ξεκίνησε το 2014 στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε ως μια ομάδα 13 διεθνών εταιρειών, οι οποίες δεσμεύθηκαν για την επίτευξη του στόχου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 100%. Από τότε έχουν αυξηθεί στις 83 εταιρείες, μεταξύ των οποίων, η BT, η Google, η ΙΚΕΑ, η Nestle, η Royal DSM και η Unilever, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις για πρώτη φορά συνασπίζονται, ούτως ώστε να υποστηρίξουν τις εν λόγω συστάσεις σχετικά με την επικείμενη Ευρωπαϊκή δέσμη μέτρων.

«Καθώς όλο και περισσότερες κορυφαίες επιχειρήσεις αναζητούν την προμήθεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 100%, χρειαζόμαστε μια οδηγία για τις ΑΠΕ που να υποστηρίζει και να μην περιορίζει αυτές τις φιλοδοξίες», δήλωσε ο Thomas Lingard, διευθυντής της στρατηγικής για το κλίμα στην Unilever.

Περισσότερα εδώ.