Προσυνεδριακή Συνάντηση Προβληματισμού
18 Νοεμβρίου, 2016
Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 65 δις λιρών έχουν καθυστερήσει λόγω Brexit
21 Νοεμβρίου, 2016

Εθνοφυλακή για άμυνα κατά της Ρωσίας φτιάχνει η Πολωνία

Ένοπλη εθνοφυλακή που θα επανδρωθεί από 53.000 άνδρες σχεδιάζει να εκπαιδεύσει η Πολωνία έως το 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντονι Μακιέρεβιτς, με το βλέμμα στο ρωσικό επεκτατισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Μακιέρεβιτς σημείωσε ότι η σύσταση της Εθνοφυλακής θα κοστίσει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριών ετών, προσθέτοντας πως οι μονάδες εκπαιδευμένων εθελοντών είναι ο φθηνότερος τρόπος να αυξηθούν η αξιόμαχη δύναμη της Πολωνίας και η αμυντική δυνατότητα της χώρας.

Ο υπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι η Εθνοφυλακή είναι η «καλύτερη απάντηση στον υβριδικό πόλεμο» που έχει χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία. Στην ορολογία του NATO υβριδικός πόλεμος είναι ο συνδυασμός ανορθόδοξου πολέμου, κατασκοπείας, κυβερνο-επιθέσεων και προπαγάνδας που, σύμφωνα με τη Συμμαχία, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται κάθε εμπλοκή στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο.

Οι πρώτες τρεις μονάδες θα τοποθετηθούν στην ανατολική Πολωνία που θεωρείται εκτεθειμένη σε τυχόν ρωσική απειλή.

Εκπρόσωπος του κ. Μακιέρεβιτς διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το έξι έως οκτώ τοις εκατό της δύναμης της Εθνοφυλακής θα αποτελείται από επαγγελματίες στρατιώτες, οι οποίοι θα διοικούν και θα συντονίζουν τους εθελοντές.

Περισσότερα εδώ.