Ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, συνομιλίες του με ξένους ηγέτες
21 Νοεμβρίου, 2016
Αυξάνονται τα νομικά κόστη για VW και Audi στις ΗΠΑ
21 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΕ εισάγει ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου για τους επισκέπτες άλλων κρατών

Εκατομμύρια τουρίστες και επιχειρηματίες οι οποίοι επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να συμπληρώνουν μία online φόρμα ελέγχου ασφαλείας κόστους 5 ευρώ πριν από την άφιξη τους, σύμφωνα με νέο σχέδιο της ΕΕ για αυστηροποίηση των ελέγχων εισόδου.

Το σύστημα το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Νοεμβρίου, θα ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας των επισκεπτών και τα στοιχεία κατοικίας μέσα από μια ενιαία βάση δεδομένων ασφαλείας της ΕΕ.

Όσοι επισκέπτες δεν θα γίνονται αποδεκτοί, είτε θα έχουν καταγραφεί από την Εuropol κατά το παρελθόν, είτε θα έχουν διαπράξει αδικήματα που έχουν καταχωρηθεί στις βάσεις δεδομένων της ΕΕ, είτε η διάρκεια παραμονής τους στην επικράτεια της ΕΕ θα έχει εκπνεύσει.

Γνωστό με την ονομασία «ETIAS» και παρόμοιο με το αμερικανικό ηλεκτρονικό σύστημα άδειας ταξιδιού «ESTA», το σύστημα θα παραχωρεί τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πραγματοποιούν πολλαπλά ταξίδια για πέντε έτη, ενώ η διαδικασία έγκρισης θα διαρκεί μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι θα μπορούσε να οργανωθεί και να λειτουργήσει μετά από νομοθετική έγκριση στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού κράτους στη Γαλλία και στο Βέλγιο, καθώς και μετά τη μαζική άφιξη μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το σύστημα ελέγχου μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε βίαιων μαχητών, εγκληματιών και παρανόμων μεταναστών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ETIAS θα επηρεάσει τους πολίτες περίπου 60 κρατών, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης για σύντομες διαδρομές χωρίς να χρειαστεί η υποβολή αίτησης για βίζα.

Περισσότερα εδώ.