Μεγάλη νίκη Φιγιόν στις εκλογές για τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς
26 Νοεμβρίου, 2016
Στις 127 οι τράπεζες με άμεση εποπτεία από την ΕΚΤ
26 Νοεμβρίου, 2016

Μέρκελ: Είμαι μέρος της λύσης στο προσφυγικό – Διανύουμε δύσκολους καιρούς

“Είμαι μέρος της λύσης” του προσφυγικού και «είμαι το ίδιο ‘λαός’ όσο και άλλοι, και όχι μόνο το AfD», επισήμανε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις εκλογές του 2017 την Κυριακή το βράδυ. “Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο στο να είμαι και πάλι υποψήφια καγκελάριος” τόνισε δε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε με έμφαση ότι σκέφτηκε πάρα πολύ πριν πάρει την απόφαση της να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία δηλώνοντας μάλιστα ότι έθεσε στον εαυτό της πολλά ερωτήματα “Μπορείς να δώσεις στη χώρα σου κάτι ακόμα;” Επαρκούν οι δυνάμεις σου να το κάνεις; ή μήπως δεν μπορείς;» Τώρα όμως χαίρεται που μπορεί να πει “ναι, θα συμμετάσχω ξανά σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.”

Για το αν η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ έχει να κάνει με την απόφασή της, η Μέρκελ απάντησε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα, και έθεσε η ίδια ένα άλλο ρητορικό: “Θα είχα αποφασίσει διαφορετικά, εάν δεν είχε γίνει το Brexit;”

Πάντως, η εξωτερική πολιτική την επηρέασε προφανώς: “Διανύουμε δύσκολους καιρούς. Αυτό έπαιξε για μένα ένα ρόλο”, διότι αναρωτήθηκε, όπως είπε, αν έχει τη δύναμη και είναι υγιής ώστε να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Εν τούτοις, μετά αποφάσισε ότι δεν μπορεί απλώς να πει πως όλα αυτά είναι για μένα πολύ περίπλοκα, δεδομένου ότι μπορεί να συνεισφέρει σε αρκετά θέματα, ώστε να καταστήσει σαφές ότι η ισχυρή Ευρώπη είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι μπορεί μαζί με άλλους “να επιτύχει συμβιβασμούς και να κάνουν προόδους. Θα ήταν όμως γκροτέσκο και παράλογο να παρουσιαζόμουν ως ο κύριος πυλώνας”, όπως είπε υπαινισσόμενη την αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι η εναπομείνασα κύρια εκπρόσωπος των ελεύθερων, ανοικτών δυτικών δημοκρατιών.

Περισσότερα εδώ.