Διαφθορά και εθνικισμός απειλούν την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας στην ΕΕ
26 Νοεμβρίου, 2016
Εύα Καϊλη: Πολιτικές πιέσεις να μην γίνει η συνάντηση για την προστασία της Ελευθερίας Λόγου
26 Νοεμβρίου, 2016

Παρέμβαση Λονδίνου: Στην Κύπρο για «ενθάρρυνση» των ηγετών ο Τζόνσον

Την 29η Νοεμβρίου προσδιορίζουν διπλωματικές πηγές από το Λονδίνο ως ημερομηνία μετάβασης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κάθοδος του κ. Τζόνσον στην Κύπρο είχε αρχίσει να συζητείται πριν από την κατάληξη των συνομιλιών στο Μον Πελεράν.

Για την ακρίβεια ο κ. Τζόνσον είχε εκφράσει έντονη επιθυμία για πλήρη ενημέρωση επί των διαπραγματεύσεων κατά τη συνάντηση που επιδίωξε και είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της περασμένης εβδομάδας.

Η συνάντηση εκείνη είχε διεξαχθεί στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην Ελβετία και ενώ το Λονδίνο ανέμενε τις εξελίξεις γύρω από μία πιθανή πολυμερή διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ενώ οι συγκεκριμένες ημερομηνίες της επίσκεψης είχαν τεθεί προς εξέταση προ του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, η οριστικοποίησή τους φέρεται να ακολούθησε τη μη κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων στο εδαφικό.

Η βρετανική πλευρά επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, με την Πρωθυπουργό Μέι να ενημερώνεται αναλυτικά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης.

Περισσότερα εδώ.