ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ “Η ΕΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ”
6 Ιανουαρίου, 2017
Στήριξη στην Τουρκία από Γιούνκερ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πρωτοχρονιάς
7 Ιανουαρίου, 2017

Περισσότεροι από 1000 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ισπανία

Περισσότεροι από 1.000 μετανάστες προσπάθησαν να υπερπηδήσουν το διπλό φράκτη που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικού θύλακα της Θέουτα χτες 1η Ιανουαρίου σε μια βίαια επίθεση, η οποία είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει το μάτι του, ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Μια ομάδα 1.100 ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική, προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη εισέβαλαν στον συνοριακό φράκτη λίγο μετά τέσσερις (0300 GMT) την Πρωτοχρονιάς με ένα «εξαιρετικά βίαιο και οργανωμένο» τρόπο, ανέφερε ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Θέουτα. Κανείς όμως δεν κατάφερε να περάσει, πάρα μόνο δύο που τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Θέουτα. Μια παρόμοια επίθεση στις 9 Δεκεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 400 μετανάστες να περάσουν στο μικρό θύλακα.

Προσπάθησαν «να παραβιάσουν ορισμένες από τις θύρες του εξωτερικού φράχτη, χρησιμοποιώντας σιδηρολοστούς, κόφτες καλωδίων και μεγάλες πέτρες με τις οποίες επιτέθηκαν στις μαροκινές δυνάμεις και στην ισπανική Πολιτοφυλακή», πρόσθεσε. Πέντε αστυνομικοί και 50 μέλη των μαροκινών δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας που έχασε το μάτι του.

Σύμφωνα με δήλωση του Μαροκινού υπουργείου Εσωτερικών, από τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που τραυματίστηκαν, οι 10 βρίσκονται σοβαρή κατάσταση. Η Θέουτα και η Μελίγια, μια άλλη Ισπανική κτήση στη Βόρεια Αφρική, αποτελούν τα μόνο χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική. Αποτελούν τα μόνα σημεία εισόδου για τους Αφρικανούς μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, φτάνουν εκεί είτε με το να σκαρφαλώνουν πάνω από το συνοριακό φράκτη, ή κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα.

Περισσότερα εδώ.