Γαλλία: Σύστημα καρτών για την καταπολέμηση της παράνομης εργασίας
7 Ιανουαρίου, 2017
10 φορές πιο ρυπογόνα τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από φορτηγά και λεωφορεία
7 Ιανουαρίου, 2017

Frontex: η Ελλάδα κωλυσιεργεί στην επιστροφή προσφύγων

Λιγότερο από το ήμισυ των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχει απορριφθεί απελαύνονται, σύμφωνα με νέα στατιστικά στοιχεία της Frontex .

Σαράντα τρία τοις εκατό των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο απελαύνονται από την ΕΕ, με τις ελληνικές αρχές να κωλυσιεργούν και να ευθύνονται για το μικρό αριθμό των μεταναστών οι οποίοι επιστρέφονται στην Τουρκία, δήλωσε χτες (5 Ιανουαρίου) ο διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Βαυαρία.

Ο Leggeri δήλωσε ότι ανέμενε 500 πρόσφυγες να επιστρέψουν από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, έτσι ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που ταξιδεύουν στην Ελλάδα με τη βοήθεια των παράνομων διακινητών. Αλλά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα αποκάλυψαν ότι οι αρχές έχουν καταφέρει μόνο να στείλουν πίσω ένα μέρος αυτού. Συνολικά 748 μετανάστες επεστράφησαν στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της 8ης Δεκεμβρίου της Κομισιόν.

Ενώ η Ελλάδα καθυστερεί να αποφανθεί αν οι μετανάστες δικαιούνται άσυλο και να μεριμνήσει για τους απορριφθέντες να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία, ο Leggeri επαίνεσε την Τουρκία για την τήρηση του δικού της μέρους της συμφωνίας να μειώσει τις κύριες οδούς παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Περισσότερα εδώ.