203 εκατ. για ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης, της καινοτομίας, των επιχειρήσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα
8 Ιανουαρίου, 2017
Μετανάστευση και τρομοκρατία, τα σημαντικότερα ζητήματα για τους Ευρωπαίους πολίτες Φθινοπωρινό τακτικό Ευρωβαρόμετρο 2016
8 Ιανουαρίου, 2017

Προσφυγικό – Ασφάλεια: Ευρωπαϊκές Προκλήσεις

Διάλογος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη (19/12/2016).

Τη Δευτέρα, 19/12, περισσότεροι από 700 πολίτες βρέθηκαν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στην Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στον Διάλογο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, αρμόδιο για τη μετανάστευση, τις εσωτερικές υποθέσεις και την ιθαγένεια.

Στην αίθουσα βρέθηκαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες, φοιτητές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, μέλη κοινωνικών οργανώσεων και εκατοντάδες απλοί πολίτες που άκουσαν τον Επίτροπο να τοποθετείται και να απαντά σε ερωτήματα για το προσφυγικό, το μεταναστατευτικό, για θέματα ασφάλειας στην ΕΕ, για την κατάσταση στην Ελλάδα και την συνδρομή που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την άνοδο του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού και την παράλληλη ανάγκη προάσπισης των ευρωπαϊκών αξιών. Διαδικτυακά και σε ζωντανή μετάδοση παρακολούθησαν επίσης το Διάλογο χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος μίλησε για την στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές πιέσεις, με έμφαση στην Ελλάδα, και εστίασε στη μεγάλη πρόοδο που σημειώθηκε από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης έως σήμερα. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να στηριχθεί και να διατηρηθεί η Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που είχε σαν αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα έχοντας διαθέσει προς τη χώρα χρηματοδότηση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επανέναρξη των επιστροφών βάσει του καθεστώτος Δουβλίνου, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι προτείνεται η σταδιακή και όχι πλήρης αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα, και κυρίως ξεκαθαρίζεται ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα κράτη μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα. Ανέφερε ωστόσο ότι ο κανονισμός οδεύει προς αναθεώρηση και στη νέα του μορφή θα πρέπει να προβλέπει δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Πέραν των ερωτήσεων από πολίτες που βρέθηκαν στο Βελλίδειο, ο Επίτροπος απάντησε επίσης και σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν διαδικτυακά από πολίτες που παρακολουθούσαν τη συζήτηση σε ειδικές παράλληλές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν σε πολλά Κέντρα Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (ΕDICs) σε όλη τη χώρα.

Τον Διάλογο, που διήρκησε περίπου δύο ώρες, διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συντόνισε  η δημοσιογράφος κυρία Έλενα Παπαδημητρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από το Διάλογο του Επιτρόπου Αβραμόπουλου με τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη εδώ: https://www.flickr.com/photos/eugreece/sets/72157674263808863

Περισσότερα εδώ.