Πληρωμές μέσω κινητών μέχρι το 2018 προωθεί η ΕΚΤ
16 Ιανουαρίου, 2017
Φιλανδία: Πρώτη χώρα στην ΕΕ που υιοθετεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
16 Ιανουαρίου, 2017

Η Ευρώπη απούσα στο Νταβός. Ανατέλλει το άστρο της Κίνας;

Λίγοι ηγέτες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα παραστούν στην ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα (17 – 20 Ιανουαρίου), παρά το γεγονός ότι η απειλή του λαϊκισμού αναμένεται να είναι υψηλά στην ημερήσια διάταξη.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί όχι μόνο μια μοναδική ευκαιρία για την καταγραφή των παγκόσμιων κινδύνων και προκλήσεων, αλλά δίνει επίσης τη δυνατότητα να προβλέψει κανείς τους μετασχηματισμούς στην ισορροπία ισχύος μεταξύ των παγκόσμιων παικτών. Φέτος, το κύριο θέμα θα είναι «Κατανοητή και υπεύθυνη ηγεσία». Η συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις Ελβετικές Άλπεις, θα ολοκληρωθεί μόλις λίγες ώρες πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιστεί ως 45οςΠρόεδρος των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο μεγιστάνας πρόκρινε λιγότερο παρεμβατισμό στο εξωτερικό και περισσότερο προστατευτισμό στις εμπορικές σχέσεις με τις τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τσινπίνγκ θα συμμετέχει στο φόρουμ με ένα σαφές μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου: το Πεκίνο είναι πρόθυμο να πάρει τη θέση των ΗΠΑ ως πρωταθλητής της παγκοσμιοποίησης και της πολυμέρειας.

Η υποχώρηση των ΗΠΑ από τις παγκόσμιες υποθέσεις, και η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ένα κενό στην παγκόσμια σκηνή το οποίο η Κίνα είναι πρόθυμη να καταλάβει. Θα είναι η πρώτη φορά που ένας Κινέζος πρόεδρος θα παρακολουθήσει το φόρουμ του Νταβός.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη να εκπροσωπηθούν από μια ισχυρή αντιπροσωπεία στη φετινή διοργάνωση, με επικεφαλής τον απερχόμενο Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Τζον Κέρι, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της ημερήσιας διάταξης. Ο Τραμπ θα εκπροσωπηθεί από τον Άντονι Σκαραμούτσι, μέλος της μεταβατικής του ομάδας.

Περισσότερα εδώ.