Πάνος Καρβούνης: “1 δισ. ευρώ είναι στη διάθεση της Ελλάδας για το προσφυγικό”
16 Ιανουαρίου, 2017
Αυστρία: Ένας στους δύο θέλει την ακροδεξιά κυβερνητικό εταίρο
17 Ιανουαρίου, 2017

Η Βρετανία απείλει την ΕΕ αν αποτύχει το σχέδιο για το Brexit

Η Βρετανία προειδοποίησε την Κυριακή (15 Ιανουαρίου) ότι θα μπορούσε να υποσκάψει οικονομικά την ΕΕ εάν δεν μπορέσει να κρατήσει την πρόσβαση στην ενιαία αγορά και τον έλεγχο της μετανάστευσης, ενώ την ίδια ώρα η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι ετοιμάζει την σημαντική της ομιλία για την στρατηγική που θα ακολουθήσει αναφορικά με το Brexit.

Η Βρετανία θα αναγκαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική εάν αποκλειστεί από την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Φίλιπ Χάμοντ. Η παρέμβαση έγινε ενώ δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Μέι σχεδιάζει ένα ξεκάθαρο διαζύγιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν αναφερθεί στην στρατηγική της για το Brexit στην πολύ σημαντική ομιλία της που θα εκφωνήσει την Τρίτη. Η Μέι έχει ως στόχο να δρομολογήσει δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από την ΕΕ σύμφωνα με τη διαδικασία εξόδου (άρθρο 50) μέχρι το τέλος του Μαρτίου, αν και υπάρχει μια νομική εκκρεμότητα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.

Έχει βρεθεί υπό πίεση να αποκαλύψει τις προτάσεις της για τις συνομιλίες που θα καθορίσουν τη μελλοντική σχέση Βρετανίας και της ΕΕ. Παρόμοια ρεπορτάζ σε αρκετές εβδομαδιαίες εφημερίδες αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί το λεγόμενο «σκληρό Brexit»: με την έξοδο από την ενιαία αγορά, την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης από την ΕΕ.

Μετά τα δημοσιεύματα, η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το κραχ του Οκτωβρίου του 2016, όταν στερλίνα είχε πέσει στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 31 ετών στα $ 1,1841. Το νόμισμα της Βρετανίας έκτοτε ανέκαμψε περίπου στο $ 1.20, αλλά έχει χάσει σχεδόν 20% έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

Περισσότερα εδώ.