Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου
17 Ιανουαρίου, 2017
Τα πάντα γύρω από την εκλογή του προέδρου του ΕΚ
17 Ιανουαρίου, 2017

Oxfam: Άνοιγμα στην ψαλίδα της παγκόσμιας ανισότητας το 2016

Ο παγκόσμιος πλούτος συγκεντρώθηκε ακόμη περισσότερο στα χέρια των πλουσίων το 2016, σύμφωνα με την Oxfam. Οκτώ άνθρωποι ελέγχουν πλέον τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.

Η ανισότητα συνέχισε να αυξάνεται το 2016, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam, «μια οικονομία για το 99%». Η έκθεση δημοσιεύθηκε για να συμπέσει χρονικά με το οικονομικό φόρουμ του Νταβός, και αναλύει την εξέλιξη και τις αιτίες της ανισότητας στον κόσμο.

Το συμπέρασμα για φέτος είναι σχεδόν το ίδιο όπως ήταν και τα προηγούμενα χρόνια: ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια του πλουσιότερου 1%, που είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι το υπόλοιπο του παγκόσμιου πληθυσμού μαζί. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Credit Suisse, η Oxfam εκτιμά ότι ο συνολικός πλούτος του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας, περίπου 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, αντιπροσωπεύει μόλις το 0,2% του συνολικού παγκόσμιου πλούτου, ή αλλιώς $ 409 δις.

Ο αριθμός αυτός βασίζεται στον κατάλογο δισεκατομμυριούχων Forbes, σύμφωνα με τον οποίο οι πλουσιότεροι οκτώ άνδρες στον κόσμο κατέχουν $ 426 δις. «Είναι αισχρό ότι τόσος πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια μιας απειροελάχιστης μειοψηφίας, όταν γνωρίζουμε ότι ένας στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο ζει με λιγότερο από $ 2 ανά ημέρα. Η ανισότητα παραδίδει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια, οδηγεί στην κατάρρευση τις κοινωνίες μας και αποδυναμώνει τη δημοκρατία », δήλωσε ο Μανόν Ομπρί, εκπρόσωπος της Oxfam Γαλλίας.

Περισσότερα εδώ.